Terapi Çerçevesi

Terapi Çerçevesi

Psikoterapinin sağlıklı ilerlemesi için seanslarda uygulanan bazı kurallar vardır. Bu kurallar terapinin etik ilkeler bağlamında yürütülmesini sağlar ve danışana güvenli bir terapi ortamı sunarak onun ruhsal gelişimini destekler. Bu kurallar bütününe terapi çerçevesi denir.

Terapi çerçevesi danışana sınırları net ve steril bir alan sağlayarak terapiyi korur, terapinin başka faktörler tarafından bozulmasını engeller, terapinin devamlılığını sağlar. Bununla birlikte danışanın hayatında sorumluluk almasını destekler ve danışanın değişime olan direncini kırar.

Terapi çerçevesinin maddeleri aşağıdaki gibidir:

  1. İlk görüşmede danışanın terapiye uygunluğu değerlendirilir. Gereken durumlarda danışan başka bir psikiyatriste veya terapiste yönlendirilir.
  2. Terapi zaman, emek ve işbirliği gerektirir. Danışanın terapiye ayıracak zaman, enerji ve isteğinin olması beklenir. Eğer danışan terapiye düzenli gelemeyecekse terapiye kabul edilmez.
  3. Seanslar haftada bir gün görüşmek üzere düzenlenir. Uygun bir gün ve saat belirlenerek, her hafta aynı gün ve saatte seans yapılır. En az haftada bir gün gelemeyecek olan kişiler terapiye kabul edilmez.
  4. Danışanın randevu saatinde terapist başka bir danışana randevu vermez. Danışandan da aynı şekilde o gün ve saate başka bir program koymaması beklenir.
  5. Seanslar 45 dakika sürer. Seanslar tam saat başında başlar ve 45 geçe sonlandırılır. Danışanın seansa geç kalması kendi sorumluluğundadır ve seanslar yine zamanında sonlandırılır.
  6. Seanslar iptal edilmez. Danışanın seansa katılıp katılmaması kendi sorumluluğundadır. Danışan herhangi bir sebeple seansına katılmadığında veya seansını iptal ettiğinde kendisi için kapatılan seansın ücretini öder.
  7. Danışan tatile gideceği zamanlarda terapiste önceden bilgi verir ve bu tarihlerde ödeme yapmaz.
  8. Bayram ve resmi tatillerde seans yapılmaz.
  9. Terapiler uzun süreli çalışmalardır. Eğer terapi tamamlanmadan danışan herhangi bir zamanda terapiyi sonlandırmak isterse terapi sonlandırılır.
  10. Terapide konuşulanlar gizlilik kuralı gereğince terapistle ve danışan arasında kalır, kimseyle paylaşılmaz.
  11. Danışan seansa madde ve alkol etkisi altında gelmez, online seanslarda madde, alkol veya sigara kullanmaz.
  12. Terapide danışandan aklına gelen her şeyi paylaşması beklenir.
  13. Terapist ve danışan terapötik ilişki haricinde dışarda görüşemez.
  14. Terapist danışandan hediye kabul etmez.

Uzm. Psikolog Nilüfer Demirhan

www.psikologniluferdemirhan.com

E-mail: psikologniluferdemirhan@gmail.com